EU-BTW-certificaat nodig voor uw jacht?
We kunnen u helpen met het importeren van boten uit de EU
Als je een boot van buiten de Europese Unie (EU) hebt gekocht of bezit en deze naar een EU-land wilt brengen, moet je btw betalen. Het goede nieuws is dat als je eenmaal btw hebt betaald in één EU-land, dit voor alle EU-landen geldt. Je kunt je boot vrij gebruiken in EU-wateren zonder opnieuw btw te betalen.
We maken het BTW-proces eenvoudiger door je schip via Nederland te importeren. Voor een kleine vergoeding van slechts 475,- euro (plus BTW) zal onze gespecialiseerde accountant alle communicatie en documentatie met de Nederlandse Belastingdienst afhandelen.
Op basis van de aangeleverde documenten en gegevens zal onze gespecialiseerde accountant het dossier samenstellen en alle procedures doorlopen waarop de Nederlandse douane de waarde van het jacht zal bepalen en de van toepassing zijnde BTW zal berekenen om je officiële EU BTW Betaald Certificaat veilig te stellen.
Een belangrijk voordeel van het importeren van uw jacht in de EU via Nederland is dat het proces niet de fysieke aanwezigheid van uw jacht in Nederland vereist. Dit kan gemakkelijk worden geregeld vanaf elke locatie wereldwijd.
Procesoverzicht
- BTW-betaling in Nederland (21%).
- Voor jachten onder de 12 meter geldt een extra invoerrecht van 1,7%.
- Je hebt een ondertekende volmacht nodig om namens jou belasting- en btw-aangiften te doen.
Vereiste documenten
- Kopie van je paspoort of ID-kaart (beide zijden).
- Kopie van de verkoopovereenkomst in het Engels (of met een vertaalde versie).
- Kopie van de aankoopfactuur van het jacht.
- Kopie van uw jachtverzekeringspolis.
De Nederlandse douane beoordeelt de waarde van het jacht op basis van deze documenten om de toepasselijke btw te berekenen.
Veelgestelde btw-vragen bij de aankoop van een boot
De btw-status hangt af van de vraag of er aantoonbaar btw is betaald door een privépersoon binnen de EU.
Als inwoner van de EU is het ontwijken van btw illegaal en kan dit leiden tot hoge boetes of inbeslagname van de boot.
Ja, als EU-burger moet je btw betalen over elke boot die je binnen de EU koopt. De vlag van de boot heeft geen invloed op de btw-verplichtingen.
Post-Brexit wordt het VK nu beschouwd als een derde land. De registratievlag van de boot is niet het probleem, maar de woonplaats van de eigenaar. Om btw te vermijden, moet de eigenaar buiten de EU wonen en moet de boot buiten de EU geregistreerd en gebruikt worden.
Inwoners van de EU moeten de btw-regels van de EU volgen, ongeacht de vlag waaronder het schip is geregistreerd.
De factuur van de verkoper dient als bewijs van btw-betaling. Deze factuur moet voldoen aan de btw-factureringsregels van de EU.
Nee. Dat is belastingfraude. Als fiscaal inwoner van de EU moet je de EU-belastingregels volgen.
Als EU-inwoner ben je niet vrijgesteld van btw. Niet-EU-bewoners kunnen in aanmerking komen voor de tijdelijke invoerregeling, waardoor een boot maximaal 18 maanden in EU-wateren mag blijven.
Met Tijdelijke Toelating kunnen niet-EU-bewoners 18 maanden in EU-wateren blijven. Daarna moet je vertrekken en opnieuw binnenkomen om de periode te verlengen, tot 10 jaar in totaal.
Controleer de factuur van de verkoper om de btw-betaling te verifiëren. Als de verkoper een bedrijf is, moet hij een factuur met btw of een margefactuur uitreiken.
Nee. Boten die vóór 1 januari 1985 in de EU zijn gebouwd of gebruikt, worden beschouwd als btw-betaald, maar voor ingrijpende wijzigingen moet de btw-status worden aangetoond.
Bewaar de factuur van de verkoper en alle officiële documenten die de btw-betaling bewijzen. In Nederland kan dit worden verkregen bij de National Yachts Unit in Vlissingen.
Nee, registratie heeft geen invloed op de belastingstatus. Export verwijst naar het fysiek buiten het douanegebied van de EU brengen van goederen.
Als je de boot buiten de EU exporteert, moet je een uitvoeraangifte indienen om BTW te vermijden. Als de boot de EU weer binnenkomt, moet er invoer-BTW worden betaald.
Nee, btw wordt niet terugbetaald op goederen die uit de EU worden geëxporteerd. Boten die bestemd zijn voor de export moeten worden verkocht met 0% btw.
Nee, btw op een tweedehands boot kan niet worden terugbetaald bij export uit de EU.
Ja, bij het importeren van een boot in de EU moeten btw en douanerechten worden betaald, zelfs als de btw buiten de EU is betaald.
Ja, de EU-autoriteiten kunnen controleren of er btw is betaald over je boot en je zult bewijs moeten overleggen, zoals een factuur of btw-overzicht.
Door de btw-regels te begrijpen en op te volgen, kun je genieten van zeilen in EU-wateren zonder onverwachte kosten. Zorg er altijd voor dat je de nodige documenten hebt om btw-naleving aan te tonen.