Alles over reddingsvesten

All about life jackets

Het is verplicht om reddingsvesten bij je te hebben voor alle inzittenden aan boord, dus om jou en je gasten en bemanning veilig te houden leggen we je alles uit over reddingsvesten. Als je je afvraagt waarom ze zo belangrijk zijn, hoe ze werken of wat je moet weten voordat je ze koopt, lees dan verder.

Het belang van zwemvesten

Een reddingsvest kan je leven redden door te voorkomen dat je verdrinkt doordat het je drijvende houdt. Ook al kun je het bewustzijn verliezen als je bijvoorbeeld door ruwe wind of harde wind in het water belandt, je reddingsvest houdt je warm en met je gezicht omhoog. Je denkt misschien dat je een goede zwemmer bent, maar er kan van alles gebeuren in het water en zelfs uitstekende zwemmers kunnen verdrinken, dus je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Als je nog steeds sceptisch bent over reddingsvesten, zetten we een aantal feiten voor je op een rij:

  • Van de 78% mensen die omkwamen bij bootongelukken, droeg 84% geen reddingsvest.
  • Reddingsvesten houden je lichaamstemperatuur op peil als je langere tijd vastzit in het water en wacht op hulp.
  • Reddingsvesten houden je gezicht naar de lucht gericht in plaats van naar het water
  • Verdrinking is de hoofdoorzaak van sterfgevallen onder bezoekers in nationale parken, waar je je op je jacht kunt bevinden


Om iedereen aan boord veilig te houden, is het dus belangrijk om voldoende goedgekeurde reddingsvesten aan boord te hebben. Zo kun je zorgeloos je zeildagen doorbrengen.

Hoe werkt een reddingsvest?

Hoe werkt een reddingsvest?

Nu je weet dat reddingsvesten echt belangrijk zijn om op je jacht te hebben, volgt hier een uitleg over hoe ze werken. Reddingsvesten werken volgens het principe van drijfvermogen, wat betekent dat de ingesloten lucht aanzienlijk minder weegt dan het gewicht van het water dat het verdringt. Het water duwt dus harder omhoog dan het reddingsvest omlaag duwt, waardoor het reddingsvest blijft drijven. Dit drijfvermogen is sterk genoeg om extra gewicht te dragen zonder te zinken. Het is echter mogelijk om te verdrinken, zelfs als je een reddingsvest draagt. Dit komt niet vaak voor en vereist ruwe wateromstandigheden, extreem koud water of zeven. Dus een reddingsvest maakt het overleven van een bootongeluk veel waarschijnlijker, maar het is geen garantie.

Verschillende soorten reddingsvesten

Verschillende soorten reddingsvesten

Voor verschillende weersomstandigheden zijn er verschillende soorten reddingsvesten. Een term die vaak wordt gebruikt voor reddingsvesten of andere drijfmiddelen is een PFD (Personal Floating Device), er zijn 5 verschillende soorten persoonlijke drijfmiddelen. Die zijn er:

  • Offshore reddingsvesten
  • Vesten voor de kust
  • Flotatiehulpmiddelen
  • Werpbare apparaten
  • Apparaten voor speciaal gebruik

Er zijn ook 4 verschillende soorten reddingsvesten, elk voor verschillende soorten vaaractiviteiten. De verschillende soorten reddingsvesten zijn:

  • Type 1: Deze reddingsvesten bestaan alleen uit schuim en zijn meestal alleen commercieel.
  • Type 2: schuim en opblaasbaar, dit reddingsvest houdt je met je gezicht omhoog als je het bewustzijn verliest
  • Type 3: schuim en opblaasbaar, dit reddingsvest is een reddingsvest voor zwemmers en is dus niet ontworpen om je overeind te houden als je het bewustzijn verliest.
  • Type 4: Opblaasbaar, dit is een handmatig reddingsvest dat gedragen moet worden om mee te tellen.

Welk type reddingsvest je ook kiest, zorg er altijd voor dat je het etiket leest voordat je het gebruikt of koopt.

Wat moet ik weten voordat ik een reddingsvest koop?

Wat moet ik weten voordat ik een reddingsvest koop?

Er zijn een paar dingen waar je aan moet denken als je een reddingsvest koopt. Een type 2 reddingsvest is bijvoorbeeld het meest aanbevolen reddingsvest, hoewel ze erg omvangrijk zijn, is een type 2 reddingsvest in de meeste gevallen de veiligste optie. En kijk voordat je een reddingsvest koopt altijd op het etiket. Bij het doen van een aankoop is het ook belangrijk om deze factoren in gedachten te houden:

  • Kies een reddingsvest op basis van borstomvang voor volwassenen en gewicht voor kinderen
  • Maak alle riemen los, trek het aan en zet de sluiting vast
  • Trek alle bandjes aan, te beginnen bij de tailleband en werk omhoog naar de schouderbandjes
  • Als het reddingsvest rond je hoofd omhoog trekt, is het reddingsvest te groot voor je.
  • Probeer enkele bewegingen om een volledig bewegingsbereik te garanderen
  • Zorg ervoor dat het reddingsvest niet te los zit, want dan biedt het geen goede bescherming.

Als je een tweedehands reddingsvest koopt, moet het in bruikbare staat zijn. Je kunt dit testen door in het water te drijven, het reddingsvest mag niet over je schouders komen. Als dat zo is, kan het betekenen dat het schuim binnenin zijn drijfvermogen heeft verloren en moet je op zoek naar een ander reddingsvest.

Over BlueWater Registratiediensten

Wij zijn een zeer ervaren bootregistratiebedrijf met een staat van dienst van meer dan 10 jaar. Wij bedienen klanten van over de hele wereld. Mocht u twijfelen, lees dan de reacties die we hebben gekregen van onze tevreden klanten. BlueWater Registration Services is een bedrijf dat zijn klanten een breed scala aan diensten biedt op het gebied van bootregistratie. Kijk eens naar verschillende jachtregistraties of AIS & MMSI Service. Onze hoofdactiviteit is jachtregistratie en niets anders. Neem gerust contact op met ons. Onze servicemedewerkers helpen je graag met al je vragen.

27 april 2024